tirsdag, februar 26, 2008

Sylvia har rett men gjør ikke det rette

Sykehusene og helseforetakene må holde budsjettene sine sa statsråd Brustad i stortinget idag. Og hun har selvfølgelig rett. Samtidig greier ikke damen å rydde opp i norsk helsevesen.

Sylvia har rett i at sykehus og helseforetak, som alle andre statlige virksomheter, må holde seg innenfor de budsjettrammer de får. Samtidig er sykehusene og helseforetakene utsatt for en systematisk mishandling i form av politikere som vil sende hilsener hjem til eget valgdistrikt.

I tillegg er norsk helsevesen av sosialdemokratiske årsaker organisert i en helt håpløs konstruert greie der sykehusene skal selge tjenester til sin eier, som igjen styrer dem - og salderer sine budsjetter ved å trekke penger opp og ned i systemet. Helseforetakene fungerer omtrent som et pyramidespill.

Sykehus som ansetter flere leger enn de har stillinger til og store byggeprosjekter som settes igang uten tillatelse er eksempler på statlige virksomheter helt ute av kontroll. Dette må naturligvis statsråden rydde i - til applaus fra Stortinget. Stortinget må ikke møte slik rydding med kritikk.

Enn videre hører vi om urimelige forhold ved akuttmottakene. Selv har jeg erfart hvorledes et sykehus har tviholdt på en pasient i mer enn 3 uker uten å være i nærheten av rett diagnose. Til slutt ble pasienten sendt videre til et sykehus med spesialter under dekke av at egen lege var på ferie. Da var sykdomsbildet forverret, og pasienten måtte bli på sykehuset i mer enn 3 måneder i steden for 6 uker - i tillegg til å få varige mén. Det er åpenbart at pasientbehandling og pengebruk i slike tilfeller er under enhver kritikk og må røskes opp i.

Sykehuset med spesialistene gjorde forøvrig en fantastisk jobb, stilte diagnose og iverksatte behandling på 36 timer, og fortjener honnør!

Så sitter en rekke med riks- og lokalpolitiker og skal sende hilsen hjem. Helse Innlandet har dokumnetert hvordan de kan spare penger, og bedre tilbudet til befolkningen. Men de nektes å gjøre dette, fordi Sylvia ikke gjør jobben sin: Rydde opp i norsk helsevesen.

Det grunnleggende problemet er likevel at man ikke har skilt bestiller- og utfører-rollen. Helseforetakene bør bli rene bestillerenheter for helsetjenester. Det vil gi dem en klar offentlig sørge-for plikt for å sikre befolkningen helsetjenester.

Sykehusene kan organiseres som AS, stiftelser eller hva det måtte være - gjerne eid av andre enn staten. Så kan disse enhetene selge tjenester til helseforetakene. Det vil sikre konkurranse mellom sykehusene, og vil tvinge frem en rasjonalisering av driften fordi sykehusene selv må holde orden på sin balanse.

Det vil sikre befolkningen best helsetjenester, og staten at pengene ikke løper helt løpsk.

Ingen kommentarer: