torsdag, oktober 19, 2006

Den andre siden av saken

Tror kanskje vi er de yngste som har sjekket inn her paa egenhaand..... Ganske mye graatt haar, en og annen rullator - men likevel: Kjempeflott sted. Bor midt i en botanisk have med utsikt ("A room with a view"?), bra mat og fri adgang til Spa-anlegget rett ved. Men altsaa: Kilentellet paa denne kibbutzen er trolig stort sett de samme som dro hit paa solidaritetsturer paa 70-tallet.

Men naar du bor i en kibbutz faar man litt annen kontakt enn paa et hotell. Plutselig finner man seg i samtale med en som vokste opp i en kibbutz mellom verdenskrigene, som ble trent i fjellene av den da ikke anerkjente joediske militsen foer Israel ble opprettet og som kjempet gate for gate i Jerusalem i 1948. Slike historier gjoer inntrykk og forteller mye om hvor toeffe tak israelerne var gjennom for aa etablere den staten FN hadde sanksjonert. Det gir ogsaa et innblikk i den loyalitetsfoelelsen som er bygget, den historien som er skrevet. Med hans videre historie etter krigen i '48 fikk vi ogsaa hoere mer om synet paa, og behovet for, sikkerhet for israelske borgere.

Men jeg er fortsatt usikker paa om det gir legitimitet til at dagens stat kan behandle et helt folk slik vi saa det blir inngjerdet i Bethlehem.

1 kommentar:

VamPus sa...

Kibbutz? Du store min...