fredag, april 18, 2008

La de små komme til meg?

17. mai-komiteen i Oslo vil "verne om det norske flagget" på 17. mai. Dermed vil de forby andre flagg i toget. Det er vel ikke akkurat den dagen flagget trenger mest vern - det tyter jo av norske flagg over alt akkurat den dagen.

Grunnholdningen er i seg selv et paradoks: Vi markerer signeringen av en av Europas daværende mest liberale konstitusjoner - med å legge ned forbud. Og det for å verne et flagg som ikke eksisterte da konstitusjonen ble skrevet, men først ble tegnet 7 år senere.

Historisk opplever jeg holdningen som et feilskjær: Grunnlovsforsamlingen på Eidsvold åpenlyst inspirert av den amerikanske uavhengighetserklæringen, "Frihet, likhet og brorskap" fra Frankrike og enda lenger tilbake demokratiske tradisjoner fra det gamle Hellas. Det er altså internasjonale erfaringer og verdier som ligger til grunn for vår konstitusjon, ikke genuint norske idéer. Dersom 17. mai-komiteen hadde tatt seg en tur i Vestre Galleri utenfor bystyresalen i Rådhuset annen etage ville de fått bekreftet dette.

Inkluderingsmessig kan standpunktet ikke være særlig gjennomtenkt: Kan ikke folk få være glade med det flagget de ønsker? Hva er galt med at et somalisk barn for lov å hylle en liberal konstitusjon med det flagget han kjenner best og er glad i? Hvilken skade skjer om barn fra den tyske skole stiller med sine delstatsflagg? Kan man til nød godkjenne den frnaske trikoloren siden frihet, likhet og brorskap i grunnnen kommer litt derfra?

Holdningen er som om Jesus skulle sagt: "La de små barna komme til meg, bare de ikke har marrokanske fez'er eller palestinasjerf."

3 kommentarer:

Kongen på Haugen sa...

Kongen har akkurat fått beskjed om at det finnes enda mer rigide byer enn Oslo på 17. mai: I Haugesund råder 17. mai-komiteen alle korps IKKE å spille sambarytmer i toget....
Herrejemeni.....

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de Plasma, I hope you enjoy. The address is http://tv-de-plasma.blogspot.com. A hug.

Svorsken sa...

Hear Hear. Skrev nettopp på lignende tema her. Jeg har aldri skjønt dette med "Gratulerer med dagen". Å bryte et eller annet forbud i ytringsfrihetens tegn - det er en real 17 mai det.