onsdag, januar 09, 2008

Snakk om forfordeling...

Norske medier og norske journalister er en merkelig rase. De hevder å være kritiske og frie. Men en mer ensrettet saueflokk skal man lete lenge etter. For tiden er det ikke grenser for dekningen av den demokratiske nominasjonen i USA. Aftenposten, VG, Nettavisen og alt annet som har penn og puls skriver om Obama og Hillary, og nevner stort sett de republikanske resultatene på slutten av artiklene (OK, noen tar med litt mer).
Jeg ser også at kampen mellom en kvinne og en afro-amerikaner er en superbra og tabloid for folk med penn og puls. Og vi får vite alt om bestemor i Afrika, Hillarys tårer og nordmenn som reiser over for å vandre gatelangs og snakke politikk.
Men har noen analysert hvem som faktisk kan bli president etter valget? Vil amerikanske velgere stemme demokratisk? I disse nominasjonskampene, hvor mange er det som avgir stemme demokratisk og hvor mange avgir stemme republikansk? Når alt kommer til alt - vil USA velge det som nærmer seg europeisk sosialdemokrati? De har jo ikke akkurat gjort det før......

Men derom skriver norske journalister lite. Det går vel som når norske medier rapporterte fra en av Thatchers valgkamper i England: NRKs korrespondent var overrasket over at hun som hadde ledet på meningsmålingene i nesten ett år faktisk gikk hen og vant valget. Eller som i våres: Når hele Norge trodde på den kvinnelige presidentkandidaten i Frankrike - fordi det var henne norske medier fulgte. Resten av verden visste at Sarko hadde ligget best an ganske lenge...

Ensrettingen hos de med penn og puls er ganske påtagelig. Har ikke umiddelbart tro på at USA velger demokratisk kommende høst.

2 kommentarer:

Yngve Brox sa...

Godt poeng. Blant demokratene heier jeg på McCain! Enn du?

Kongen på Haugen sa...

McCain er vel ikke Demokrat? Er ikke han denne gamle krigsveteranen som tapte mot Bush for 8 år siden?