tirsdag, august 26, 2008

16 år og stemmerett

Venstre vil gjerne at de på 16 skal kunne stemme - og nå vil de at bydelen skal bli prøvebydel. Argumentene er at 16 åringer er godt orientert, kan masse og ikke minst at de betaler skatt. Det siste skal være i tråd med amerikansk tradisjon (Venstre er jo kjent for å følge alle amerikanske tradisjoner...).

I forslag til vedtak er imidlertid grunnen til at de ønsker 16-åringene til urnene at byudelen skal "ha som mål å bli kjent nasjonal, hos innbyggerne og næringslivet....". Ju-huu.

Venstre vil altså at 16 åringer skal beslutte om skjenkebevillinger de ikke kan benytte. De vil at barnevernsbarn skal stemme over bevilgninger til sitt eget tilbud - og naturligvis være valgbare til å stemme over hvilke tilbud som skal prioriteres.

Venstre vil at demokratiet skal styrkes ved å gi ungdom som det tidligere flertallet i Oslo har nektet å velge videregående skole skal være valgbare til bydelsutvalget. Venstre vil riktignok ha fritt skolevalg - men deres trolige alliansepartnere på venstresiden ser ikke inkonsekvensen i dette.

Kanskje skulle vi begynne med å la ungdommen gjøre valg for seg selv og sitt eget liv først, og kanskje er det logisk at myndighetsalder og stemmerettsalder henger i hop?

...med fare for å høres ut som en gammel motstander av allmenn stemmerett (men det er neppe så galt å bli tatt for det heller....)

5 kommentarer:

Knut Johannessen sa...

Jeg synes Venstres forslag er godt. Kommunalminister Kleppa er da også åpen for en prøveordning ved kommunevalget i 2011.

"Venstre vil altså at 16 åringer skal beslutte om skjenkebevillinger de ikke kan benytte. "

Er ikke det da et tankekors at 18-åringer også vedtar skjenkebevillinger de ikke kan benytte. Det er som kjent 20 års aldersgrense for å drikke alkohol med vol% over 22.

Når man ser på en del av det som regulerer aldersgrenser i dag som:

15 år

Du kan bli straffet med fengsel eller bøter og settes i varetekt.

Du har rett til å ta vanlig lønnet arbeid og du kan bestemme over penger du tjener selv.

Du kan velge utdanning og har rett til plass i videregående skole.

16 år

Du kan ha sex.

Du kan nekte foreldrene å få vite at du har vært hos lege.

Du kan øvelseskjøre bil og kjøre moped traktor og lett motorsykkel

Du kan gifte deg med foreldrenes og myndighetenes godkjenning.

Du kan få utført abort selv.

Dette er absolutt i tråd med det du skriver om "å la ungdommen gjøre valg for sitt eget liv først"

Å bli satt i fengsel og dermed stilt til ansvar for sine handlinger som 15-åring, tilsier vel at samfunnet stiller krav til modenhet. Eller at man som 16-åring kan ta avgjørelse om f.eks. abort.

Kanskje vel så viktige beslutninger som å stemme/bli valgt.

Om man gjør en sammenligning, så synes jeg dagens 16-åring har vel så høyt modenhetsnivå som en 18-åring hadde i 1979, da man senket myndightsalderen.(Jeg var selv 22 den gang)

Stian Oen sa...

Jeg synes også Venstres forslag er godt. Men spesielt overrasket over at Høyre er mot å gi stemmerett til flere er jeg nok ikke. Det har jo partiet brukt å være ganske ofte opp gjennom historien. Trodde det var noe som het "å endre for å bevare", jeg...

Fredrik Mellem sa...

Jeg synes forslaget er helt utenom det vanlige dårlig. Elendig faktisk!

Et tvers igjennom stupid forslag! Et hvert argument for å gi 16-åringer stemmerett, kan også brukes for å gi 15-åringer stemmerett eller 12-åringer, slik Frank Aarebrot har foreslått. En nokså åpenbar spøk fra hans side.

Se min egen sak om dette.

Kongen på Haugen sa...

Vox Populi har rett i at at dagens unge på 16 har en hel del rettigheter. Men det er kanskje en tanke bak at det er en trinnvis utvikling - at ikke alle rettigheter trer inn samtidig. At vi har en uhensiktsmessig regler for salg av sprit legitimerer dog ikke å snu den samme uhensiktsmessigheten nedover...

Jeg er nok enig med herr Mellem - även med de argumenter som har kommet her

Lars sa...

Jeg vet ikke hvordan det ligger an i din bydel, men med tanke på hvor mange sløve og dårlig orienterte 18-åringer det finnes i landet vårt, så finner jeg det direkte skummelt når man foreslår å la 16-åringer få stemme. Er nok enig med Mellem og deg her.