tirsdag, mars 04, 2008

Unikt?

En gruppering ved navn UNIK Oslo er igjen ute og arbeider for bedre rammevilkår for små og frie forretninger i Oslo. Egentlig et godt poeng, de fleste av oss har vel gåttt lei av Bogstadveien, der mangfoldet består av variasjoner innen temaet Varner-Gruppen.

Denne gang er innfallsporten at man som lokal næringsdrivende skal kjempe mot husleieøkninger. I og for seg ikke noe dumt - det er avgjørende når man er forretningsdrivende å være en bevisst og god forhandler, både om innkjøpspriser og om husleiepriser.

Deretter kommer det jeg sliter litt med: UNIK Oslo klager på at det er for mange storkiosker og eiendomsmeglere på Grünerløkka. For meg blir det litt for snevert å definere "Grünerløkka" til noen få kvartaler langs Thorvald Meyers gate. Skal ikke gjøre som meglere å kalle Rosenhoff "Øvre Grünerløkka", men jeg vil nok ta med spennende saker som skjer i de gamle bryggeriene, smålokalene bortover mot Dælenenga og Seilduksfabrikken før jeg slår fast at Grünerløkka er ensrettet og kjedelig.

Enn videre kan det jo faktisk være en sammenheng mellom antallet eiendomsmeglere på Grünerløkka og det faktum at leilighetene på Løkka i gjennomsnitt selges hvert 4 år. Tettheten av storkiosker kan ha noe med at Løkka-beboerne faktisk bruker dem.

Kongen kjenner Unik Oslo godt, og har snakket varmt for flere av deres initiativer. Blant annet har de tatt opp tanker om at lokale næringsrivende kan skape lokale fordelskort for kundene, felles annonsering og lignende. Dette er veldig bra. Det er også veldig bra å kreve innregulering av flere små og mellomstore næringslokaler ved nybygginger og rehabiliteringer.

Men å kreve et særskilt vern og varig drift av en samlet handelsstand anno 2001 innenfor en radius av få hundre meter rundt akkurat der du selv bor.... For meg er ikke det unikt - det er rett og slett litt sært.

2 kommentarer:

whistoslo sa...

Fordelskort var en veldig bra idé, men Kongen, det er faktisk 2008 og ikke 2001 nå...

Kongen på Haugen sa...

Det er riktig at det er 2008 og ikke 2001. Men disse løkka-folka vil jo ha tilbake butikkene slik de var i 2001.... Det gjør saken enda mer sær....