lørdag, januar 27, 2007

Diktaturets forkjemper

Gerd-Liv Valla har jeg kommentert her tidligere. Via Lille Blå har jeg kommet over en meget god artikkel som forteller om Gerd-Livs synspunkter og politiske virke. Blant annet:

"Valla var SFer som 25-åring, med andre ord nokså moderat etter datidens målestokk i studentmiljøet. Det var noen år etterdette at hun omfavnet Mao og Albanias Enver Hoxha. Og hun var 32 år da hun var med på å kaste anti-stalinistene ut av KA (Kommunistisk Arbeiderforbund) i 1980. I mellomtiden var hun endog blitt cand.polit. i 1977."

God lesning på Minvervas sider!

7 kommentarer:

Stian sa...

Vel; nå har jo ikke miljøet som står bak Minerva akkurat noen grunn til å med frimodighet vise til historiske tabber, da. En lederartikkel i Unge Høyres medlemsblad på 1930-tallet presterte følgende formulering: "Forstår man da ikke at Hitlers kamp er en kamp for hele den vest-europeiske kultur og sivilisasjon? Fordi vi forstår det, er det vi følger ham med beundring og sympati. Vi vet at hans kamp er endel av vår kamp."

Uten at jeg av den grunn kunne drømme om å engang antyde at Unge Høyre er i nærheten av å ha de samme oppfatningene i dag. Hvorfor? Fordi jeg respekterer Unge Høyre, og derfor selvsagt tror dem når de gir uttrykk for at de naturligvis ikke har de samme standpunktene i dag som for noen tiår tilbake.

Kanskje et eksempel til etterfølgelse..?

Kongen på Haugen sa...

Har ikke noe problem med å respektere andres oppfatninger. Jeg tror heller ikke du antyder at dagens Høyre er i nærheten av standpunkter som kan ha blitt ytret i deler av organisasjonen på 30-tallet (de fleste har organisasjoner med en historie fra den tiden har noen svin på skogen)

Problemet med Valla, er at hun ikke beklager sine egne standpunkter og forherligelser av diktaturene hun i voksen alder forsvarte - ei heller tar hun avstand fra tidligere uttalelser.

Da blir det litt spesielt...

Stian sa...

Det som virkelig ville vært spesielt var vel dersom hele venstresida og store deler av medianorge kontinuerlig over flere år skulle krevd at Unge Høyre måtte beklage alle sine feilsteg fra tidligere tider for å i hele tatt kunne akseptere at Unge Høyre fortsatt ikke mener det organisasjonen tidligere har ment.

whistoslo sa...

Stian, ikke dum deg ut. Både du og jeg skjønner at det er en vesentlig forskjell på de to eksemplene.

De mange individene som utgjorde Høyre og Unge Høyre på 30-tallet er i stor grad døde, og de personene som i dag utgjør partiet har IKKE yttret seg på en måte som kan tolkes som støtte til nazismen i Tyskland på 30-tallet.

INDIVIDET Gerd-Liv HAR yttret seg rosende om Pol Pots regime, og har IKKE tatt avstand fra det...

Unge Høyre og Høyre som sådann har ikke noe problem med å beklage at den typen yttringer ble yttret på 30-tallet, Gerd-Liv HAR problemer med å beklage og ta avstand fra det HUN yttret på 70- og 80-tallet.

Jeg tror dessverre ikke at heltinnen din vinne denne debatten...

Stian sa...

Ja; hvis det er sånn at du og Kongen seriøst mener det er grunn til å anta at Gerd-Liv Valla støtter Pol Pot frafaller jeg selvsagt mine tidligere ytringer. Imidlertid vil jeg samtidig påpeke at dette i så fall sier en del om hvem som dummer seg ut her...

whistoslo sa...

Jeg verken håper eller tror at Valla fortsatt er så dum at hun støtter Pol Pot, jeg gir henne litt mer kred enn som så, men jeg stiller meg svært undrende til at hun ikke kan ta "sjølkritikk" på de holdningene hun frontet på 70- og 80-tallet. I solidaritet med offrene for sin gamle kamerat Pol Pot burde hun si "uuuiijjnskyyjjjll" en gang til!

VamPus sa...

Tja. Skal vi nevne at Det norske Arbeiderparti sendte ned en delegasjon til det samme Tyskland på 30-tallet for å lære av Goebbels?

Ikke? Bare ta Unge Høyre? Ok.