søndag, mars 25, 2007

La Vita e Bella

Stille fjord og solskinn. Sikkert 15 grader og utsikt til snedekte fjell. Lest litt bok mens han ordner i hagen. Voffi på stolen ved siden av. Varm kaffe i koppen.....

Spise litt lunch sammen. Han har fått farve i kinnene av å være ute hele dagen. Rusle ned til stranden. Voffi foran, Voffi bak, snuse litt i busk og kratt.

Hånd i hånd over svalbergene. Stoppe, nyte utsikten, se ham i øyenene. Vite at han er der for meg, med meg. Holde ham inntil meg, kjenne pusten hans i halsgropen. Være der sammen med ham, være der for ham.

Sette oss ned og se utover fjorden. Bare oss to - mens Herman utforsker stranden. Neste helg i Paris, sammen.

Deilig. Bare deilig.

mandag, mars 19, 2007

"Brænd hele lortet ned"

Av og til er leserbrevsiden i Aften en fornøyelse - så i dag. Endelig er det en som tør å skrive det vi alle vet:

"...Blitzmiljøet i Oslo har vært, og er, dominert av det norske kulturborgerskapets barn i jakten på en annen og kulere identidet enn den som deres foreldre forvalter..."
"...Blitzerne er en slags vugærutgave av den borgelige bohem..."
"...Blitzmiljøet i Oslo er en lekegrind....., der man kan leve et liv utenfor samfunnet i påvente av jobb som programsekretær i NRK...."
Tror jeg begynner å like Arnt Folgerø

Og så kan man trekke frem den danske kampsang:
Riv Christiania - brænd hele lortet ned
De ska aldrig aldrig mer få fyr en fed

torsdag, mars 15, 2007

Taket nede

Våren har kommet
- jeg kjørte med taket nede idag!

onsdag, mars 14, 2007

Bloggaksjon mot Afrikas Hitler

Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen og bloggeren VamPus har tatt initiativet til et opprop og en aksjon mot Zimbabwes diktator Robert Mugabe.

Den tidligere frigjøringshelten Robert Mugabe i Zimbabwe har i årevis undertrykket og fengslet opposisjonen, torturert fanger, manipulert valg, sultet og presset sin egen befolkning og vist fingeren til det internasjonale samfunnet. Land som selv har blitt kvitt diktaturet, og kunne ledet an mot Mugabe, Sør-Afrika velger istedet å se en annen vei.

En av Afrikas verste despoter (en tittel han må få dele med Sudans al-Bashir) har fått herje lenge nok. Selvfølgelig har vi i nord bare begrenset mulighet til å protestere. Noe kan vi dog gjøre.

1. Spre ordet om denne saken videre.
2. Send en protest til landets ambassade i Sverige på epost mbuya@stockholm.mail.telia.com med følgende tekst:

To Her Excellency Ms Mary Sibusisiwe MUBIAmbassador Extra-ordinary and Plenipotentiary,

I am deeply concerned about the latest news from Zimbabwe about the mistreatment of opposition leader Morgan Tsvangirai and other activists. Other leaders, including Tendai Biti, the Secretary General of the Tsvangirai-led MDC; Grace Kwinje, the Party's Deputy Secretary for International Relations; and Nelson Chamisa, spokesperson for the MDC, have according to reports also sustained severe injuries while in police custody.

I call for all detainees who engaged in non-violent protest to be released immediately. I also call for an investigation into the killing of Gift Tandare.

XXXX, Norway

onsdag, mars 07, 2007

Vi sier NEI NEI NEI

Dagbladet har idag en lang artikkel om den positive utviklingen i de nye EU-landene - land som norske EU-motstandere i 1994 hevdet aldrig ville bli EU-medlemmer "fordi EU er en rikmannsklubb."

Etter snart 3 års medlemskap viser utviklingen en kraftig økonomisk vekst, fall i arbeidsledigheten og høye investeringer. EUs åpne marked har gitt de nye medlemmene tilgang på det som før var stengte markeder. Resultatene lar ikke vente på seg, og med det også forventingene til bedre sosiale ordninger.

Men norske EU-motstandere gir seg ikke. Til Dagbladet uttaler høyskolelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, Peder Martin Lysestøl (sjekk Wikipedia på ham!): - Det vil komme bedringer. Men det ville det nok blitt uansett, om enn litt senere.

Så altså, selv når man viser til konkrete resultater og en klar fremgang, skal norske EU-motstandere nekte å se lyset. Tanken er åpenbart at de nye EU-borgerne hadde hatt det bedre utenfor, om de så hadde måtte vente lenger på jobb og sosiale goder.

Etter å ha bundet sammen tradisjonelle arvefiender som Tyskland og Frankrike, stabilisert demokratiene i de tidligere diktaturer Portugal, Spania og Hellas, og nå bidrar sterk til økonomisk vekst og nye arbeidsplasser i 10 land kommunisme og sosialisme har kjørt på dunke - nekter altså fortsatt norske EU-motstanere å se at EU tar ansvar og utvikler Europa til det bedre.

Ufattelig!

søndag, mars 04, 2007

Dissident + institusjon

Dissident er vanlig betegnelse på en person som aktivt motarbeider den etablerte oppfatning, politikk eller struktur. Mest kjent og vanlig brukt er uttrykket benyttet for politiske motstandere av diktaturer, og da spesielt det tidligere Sovjetunionen. Av de mest kjente dissidenter fra denne perioden var fysikeren Andrej Sakharov og forfatteren Aleksandr Solzjenitsyn.

En institusjon er en sosial arena der aktører samhandler. Aktørene kan ofte spille ulikeroller i samsvar med med formelle eller uformelle regler. Eksempler på institusjoner er familien, ...skolen, .... Institusjoner utgjør en viktig del av samfunnsvitenskapelige studier, ... En institusjon er et system av regler som styrer visse personer i deres valg av aktiviteter i forbindelse med visse andre personer eller visse gjenstander, og hele institusjonen inneholder ofte visse underinstitusjoner. Blant institusjonens medlemmer er det noen som har spesifikke roller eller embeter.
Hentet fra
http://no.wikipedia.org

Knut Olav Åmås omtaler i dag Blitz som "-en av de viktigste dissidenterinstitusjonene i det norske samfunn...", og han sier det er en tilsvarende funksjon ungdomshuset i Jagtvej 69 har.

Som det fremgår av ovenstående må dette dreie seg om institusjonalisert motstand mot politikk og struktur - snakk om "contradictions in terms".

Bare tanken på å sette Blitz, BZettere og ren ramp i samme bås som Sakharov og Solzjenitsyn opplever jeg som historieløst, respektløst og unødvendig.

De siste dagers kamper i København er neppe resultat av dissidentvirksomhet, institusjonsbygging eller nødvendig opprør. Det er ren ramp som vil beholde sine privilegier og offentlige bevilgninger i et samfunn som tilbyr dem utdannelse, jobb og retten til å si sin mening og velge sitt eget liv.

Kom ned på landejorden - du også Åmås.