torsdag, desember 13, 2007

Hva skal man med fiender?

I dagens lokalavis for St. Hanshaugen og Frogner prosederer ledende AP-politikere en rekke synspunkter og unøyaktigheter om det borgerlige flertallets ønske om å kneble bydeler gjennom økonomisk struping. Det må de gjerne få lov å mene.

Det som er trist er at oppslagene, og lederartikkelen i samme avis, er muliggjort ved hjelp av det borgerlige flertallets egne lokale politikere. Høyres folk i flere bydeler har gjennom sin opptreden og sine ytringer gjort det mulig for opposisjonen å sette sammen pakken som opposisjonen vilt og hemningsløst kan og vil bruke mot byrådet og det borgerlige flertallet.

Motivasjonen for å gå ut i et slikt "opprør" er klar: Vi vil ha mer penger. Men har de lokale politikerne fra Høyre tenkt gjennom konsekvensen av å skape et opprør mot eget byråd? Har de tenkt gjennom hva det blir mindre penger til om bydelene skal ha mer penger. Skal bydelen ha 300 millioner mer må dette tas av driftsbudsjettet andre steder.

En kort oversikt kan vise hva 300 millioner gjør med et bystrebudsjett:
  • 50 millioner mindre til Sporveien, kan stoppe Holmenkollbanen på kveldstid
  • 50 millioner mindre til drift av grunnskoler kan bety svært få, om noen, nye lærebøker
  • 30 millioner mindre til Kirkevedlikehold, vil glede noen, mens andre får løssten i hodet og kulturminner går tapt
  • 30 millioner mindre til årlig vedlikehold av byens gater, vil gjenskape asfalthull med plass til en Mini Morris
  • 10 millioner mindre til å brøyte sne, som om snebrøytingen var god nok fra før av
  • 20 millioner mindre til parkvedlikehold gir flere brennende griller ved søppelbøttene, og ingen blomster i bedene
  • 10 millioner mindre til kulturformål eliminerer svært mange festivaler
  • Og nå mangler jeg fortsatt 100 millioner, men de synes sikkert bydelspolitikerne det er greit å ta fra byomfattende rustiltak, barnevern, brannvesen, Legevakten og andre "uvesentligheter"

Vil de samme lokalpolitikerne akseptere disse kuttene? Hvor vil de ellers kutte? Holmenkollen hjelper ikke å stoppe - for der er det snakk om å redusere overskridelser av investeringer. Og eiendomsskatten blir ikke 300 millioner før om noen år, for de som vil ha det.

Det blir for snevert når lokale politikere starter opprør for sin egen lille innhegning, og helt uten tanke på helheten. Beklager partifeller - her har dere satt i gang en sneball som ruller helt utenfor dere kontroll.

Det er ikke særlig smart.

Ingen kommentarer: