søndag, desember 30, 2007

Petter ut av skapet!

Av alle aviser denne helgen er VG Helg og Dagbladets Magasinet best. Førstnevnte har Shoppe-Petter som hovedoppslag. Sistnevnte har Miljø-Petter på forsiden.
I Dagbladets Magasinet avslutter Miljø-Petter med at han skal ta enda større miljøansvar - og rydde garagen i 2008. Han sier miljøarbeidet må over i en racerbåt, der han vil ha med Jens Stoltenberg. Det forteller oss andre at det blir et strålende båtrace i Oslofjorden også i 2008 - helst rundt Malmøkalven.
I VG Helg forteller Shoppe-Petter om trange jeans, skinnjakker fra Chevignon og "pimp my raid"-smykker - alt sammen inspirert av norske bunadstradisjoner fra Øst-Telemark.
Stolt avslutter Shoppe-Petter i VG at han shopper mer en Sonja men mindre enn Imelda Marcos. I Dagbladet avslutter Miljø-Peter med grønt nytt år.
Det er nok mer som må ryddes hos Petter Stordalen enn garagen. Det er også lurt å ta botoxen i leppa og ikke i huet. Snakk om Jan Thomas-alarm.

onsdag, desember 26, 2007

Oppvåkningen

Kongen har vært med på litt av hvert.... Whiskeyfrokost i Frognerparken, sovne på sofaen (både hjemme og hos andre), kline med feil kjønn (det vil si begge - siden jeg skiftet fil for en del år siden), klatring i trær med smoking (for å skremme onde ånder?) og helt sikkert en del som ikke egner seg på trykk.

Men han her tar nok kaka!

Du vet du er voksen når....

... du oppdager at du faktisk synes familieselskapene i julen er hyggelige....

onsdag, desember 19, 2007

Fra en småbarnsmor...

...har Kongen mottatt denne oppfordringen:
"Årets oppfordring kommer i år som i fjor; bortskjemte barn som brøler MERE PAKKER mens de drukner i gavepapir og ikke aner hva de har fått er like ucharmerende som alltid synes nå vi.

Så vi forsøker å begrense gaveinntaket til de små og synes det er helt greit om dere vil unngå ekstra julegaveshoppingstress før jul ved rett og slett å hoppe over deres fadderbarn på Østkanten.

Eller - som jeg har snakket med din fadderkollega om, mulig han har sagt det videre - eller mulig han ikke har, helt supert om dere alle spleiser på én gave til LilleGull og Nicon.

Øverst på ønskelisten til LilleGull står da Ariel nr. 1 Disney dvd ("For mamma, jeg ER en magisk havfrue. Jeg ER det. De bare skjønner det ikke i barnehagen"!) Eh. Ja. Ok.

Nicon ønsker seg en ekte søppeltømmebil som de han ser i gata hver mandag og fredag. IKKE følg det ønsket er dere greie. Men han vil garantert elske Jungelboken/Mowgli på dvd.Ok, bare noen tanker.

Håper ikke noen blir snurte og synes vi er kjipe..."

Leit for foreldrene at jeg allerede begynte å shoppe julepresenter i juli....

søndag, desember 16, 2007

Sminken som ikke virker

Bergen er en bra shoppeby. Og butikkene er ærlige: De innrømmer når varene ikke virker!

Fant denne reklamen utenfor et parfymeri:
"100 % naturlig make up
100 % naturlig resultat"
... og jeg som trodde makeup var nettopp for å skjule noe, "make up av better look". Og her reklamerer de med at du får et absolutt naturlig resultat - altså du kommer til å se ut akkurat som før!
Sminke uten effekt!

Tomt og rart

Bare plutselig alene igjen. Ikke permanent, ikke for lang tid - bare for noen dager. Vi sees igjen torsdag.

Men likevel; bare plutselig "hade" og et kort kyss utenfor Flybussen før den går. Om 3 minutter sitter du på Kystbussen og er på vei en helt annen retning.

En fin, viktig og rar helg er plutselig over. Rart - og en tom følelse fyller meg. Ikke vondt i magen, slik som i sommer. Men tom, og litt rar.

Glad i deg.

torsdag, desember 13, 2007

Hva skal man med fiender?

I dagens lokalavis for St. Hanshaugen og Frogner prosederer ledende AP-politikere en rekke synspunkter og unøyaktigheter om det borgerlige flertallets ønske om å kneble bydeler gjennom økonomisk struping. Det må de gjerne få lov å mene.

Det som er trist er at oppslagene, og lederartikkelen i samme avis, er muliggjort ved hjelp av det borgerlige flertallets egne lokale politikere. Høyres folk i flere bydeler har gjennom sin opptreden og sine ytringer gjort det mulig for opposisjonen å sette sammen pakken som opposisjonen vilt og hemningsløst kan og vil bruke mot byrådet og det borgerlige flertallet.

Motivasjonen for å gå ut i et slikt "opprør" er klar: Vi vil ha mer penger. Men har de lokale politikerne fra Høyre tenkt gjennom konsekvensen av å skape et opprør mot eget byråd? Har de tenkt gjennom hva det blir mindre penger til om bydelene skal ha mer penger. Skal bydelen ha 300 millioner mer må dette tas av driftsbudsjettet andre steder.

En kort oversikt kan vise hva 300 millioner gjør med et bystrebudsjett:
  • 50 millioner mindre til Sporveien, kan stoppe Holmenkollbanen på kveldstid
  • 50 millioner mindre til drift av grunnskoler kan bety svært få, om noen, nye lærebøker
  • 30 millioner mindre til Kirkevedlikehold, vil glede noen, mens andre får løssten i hodet og kulturminner går tapt
  • 30 millioner mindre til årlig vedlikehold av byens gater, vil gjenskape asfalthull med plass til en Mini Morris
  • 10 millioner mindre til å brøyte sne, som om snebrøytingen var god nok fra før av
  • 20 millioner mindre til parkvedlikehold gir flere brennende griller ved søppelbøttene, og ingen blomster i bedene
  • 10 millioner mindre til kulturformål eliminerer svært mange festivaler
  • Og nå mangler jeg fortsatt 100 millioner, men de synes sikkert bydelspolitikerne det er greit å ta fra byomfattende rustiltak, barnevern, brannvesen, Legevakten og andre "uvesentligheter"

Vil de samme lokalpolitikerne akseptere disse kuttene? Hvor vil de ellers kutte? Holmenkollen hjelper ikke å stoppe - for der er det snakk om å redusere overskridelser av investeringer. Og eiendomsskatten blir ikke 300 millioner før om noen år, for de som vil ha det.

Det blir for snevert når lokale politikere starter opprør for sin egen lille innhegning, og helt uten tanke på helheten. Beklager partifeller - her har dere satt i gang en sneball som ruller helt utenfor dere kontroll.

Det er ikke særlig smart.

tirsdag, desember 11, 2007

Når almuen ikke reiser charter

Veldig dumt å taste feil på Ebookers eller Gotogate: Blitt tipset om tre nordmenn som ville bade og sole seg på Rhodos, men fordi de selv skulle fixe noe de ikke var gode på endte de ved et tastetrykk i Rodez. Sånn går det når almuen skal ta etter oss og begynne å reise på egenhånd....
Overgås dog av en amerikanerinne som ringte til et reisebyrå og presenterte følgende ønske:
"I want to take a computerplane to Pepsi Cola"
Det skal ha vært en rutinert dame på reisebyrået som forstod at dette ikke var Gro Harlem Brundtland, men simpelten en aldrende kvinne som ønsket billett på et "commuterplane" til Pensacola.

søndag, desember 09, 2007

Barnevern, baroner og fagforeninger

Aftenposten har den siste tiden hatt fokus på barnevernet, og misforholdene mellom det som faktisk tilbys og de reelle behovene. Det er bra og viktig fordi det berører så mange og er et område som ikke fungerer godt nok.

Mye fokus har vært på anbudsordinger og regelverk. Det er betimelig, og statsråden har klokelig bedt om en gjennomgang. Samtidig er ikke dette nok.

I går kunne vi lese i Aftenposten om Totenkollektivet. Et privat tilbud som er bygget opp over 14 år. Flere barnevern, både det statlige BUFetat Midt-Norge og Oslos barnevern benytter ifølge avisen tilbudet og bekrefter det gir gode resultater. Også fra andre instanser ha jeg fått bekreftet at Totenkollektivet gjør en god jobb innenfor sitt spesialfelt.

Hva er så fagforeningen Fellesforbundets svar på dette? Jo, ministeren må gå inn og stanse "Barnevernsbaronene". Lederen Randi Reese påpeker i dagens Aftenpost (ennå ikke på nett) at private ikke er en uting, men de må ikke få økonomiske resultater som styrker deres kapital. Les: De må gjerne få drive, men at de skal få drive så de stryker seg, kan reinvestere og bygge ut, se det er feil.

Reese vil ha en plan, fremfor å la de ulike tilbudene få vokse og utvikle seg - og derigjennom kunne gjøre en god jobb for barn med ulike behov.

Samtidig er det slik at det stalige barnevernet på andre områder har gitt beskjed om at offentlig eide og drevne plasser skal fylles før de private - selvom de er dyrere, og i enkelte tilfeller: Selvom en privat institusjon har ledig plass, er rimeligere og kan vise til bedre resulteter for enkelte typer problemstillinger.

Jeg er sikker på at barnevernet kan forbedres ved å organisere seg anderledes, ved å se kjeder mer i sammenheng, og ved aktivt å bruke alle tilbudene som er der, fremfor å preferere offentlige løsninger. Å skylde på EØS og regelverk blir for meg et skjul for å slippe å ta tak i den tunge delen av jobben: Å rydde i offentlig organisering og pengebruk.

fredag, desember 07, 2007

Henretter homofile - igjen

Ifølge rapporter henrettet Iran onsdag en 21 år gammel mann fordi han for 8 år siden skal ha voldtatt 3 jevnaldrende gutter. Forholdet skal ha blitt tilstått under tortur. Vitnene har trukket sine vitnemål tilbake.

Det er ikke første gang Iran henretter menn for å ha hatt sex med menn. Også i 2005 ble to unge menn hengt, angivelig fordi de også skal ha voldtatt en 13 årig gutt. Ifølge menneskettighetsorganisasjoner var den reelle årsaken at de to 18-årige mennene var homofile.

I juli i år fikk stortingsrepresenant Anette Trettebergstuen på direkte spørsmål til den iranske menneskerettighetsministeren bekreftet at homofile ansees som kriminelle og syndige.

Engelske parlamentsmedlemmer hevder en iransk minister under en fredskonferanse i mai uttalte at homofile bør henrettes. President Ahmadinejad uttaler at det ikke finnes homofile i Iran.

Mannen som ble hengt onsdag denne uken var 1 av 70 som sitter på dødscelle i Iran for forhold begått mens de var mindreårige. Ifølge menneskerettighetsaktivister har Iran henrettet 8 mindreårige det siste halve året.

I en del sammenhenger hadde det vært OK med et verdenspoliti som kunne avsette regimer. DOG: Jeg vil ikke har George som politimester.

onsdag, desember 05, 2007

Stearinlys og middag

...Komme hjem fra jobb en mørk desemberkveld. Det lukter av deilig middag - spesiallaget torsk stekt i tomater og urter. Stearinlysene i stuen brenner. Oljelampene på kjøkkenet blafrer.

Kjæresten kommer ut i gangen, gir deg et kyss og sier "hei" og "er glad i deg"..... Du verden så deilig at det er kurs i Oslo denne uken...

...tenk å kunne ha det sånn oftere....

mandag, desember 03, 2007

Offentlig pengebruk

I helgen blussetskattedebatten opp igjen. Flere folk i AP vil øke skattetrykket fra 2009. De vil ha mer midler på politikerenes hender. -Jeg er bekymret over at det mange steder er et misforhold mellom privat velstand og offentlig armod, som medlem Michaelsen i Arbeiderpartiets programkomité, uttrykker det.

Dagen etter kan vi høre på morgennyhetene i NRK at det offentlige bruker 400 millioner på ventelønn i inntil 12 år for ansatte som omstilles. Jeg er av den oppfatning at ansatte, uansett om de er offentlige eller private, skal ha ryddige og gode ordninger i forbindelse med omstilling. Men opp til 12 års ventelønn handler ikke om omstilling. Det er handlingslammelse fra en slett arbeidsgiver. At effekten er offentlig sløsing og passiviserte ex-medarbeidere gjør saken enda værre.

Hva har så de 2 sakene med hverandre å gjøre? Jeg mener det offentlige har nok midler, men at bruken av dem er feil. Fokus må rettes på å styre offentlig ressursbruk inn mot de som faktisk trenger hjelp og bistand, fremfor universelle fremforhandlede rettigheter for alle.

Det offentlige, så vel som de private, må omstille seg, og må finne bedre måter å løse sine oppgaver på. Bare slik kan vi forbedre og utvikle samfunnet. Det er dette som er politikernes oppgave - ikke å snakke om hvorfor den 784. statsbudsjettmilliarden er så veldig mye mer solidarisk enn den 783.

søndag, desember 02, 2007

Søndag = Filmdeal

Søndager er gjerne litt sløve dager for oss barnløse byborgere. Med litt dårlig TV-program ender vi ofte opp med Filmdeal fra Peppes.
Her ser du eksempel på lokalt tilpasset filmdeal fra Tiznit i Marokko: Pirat-DVD og levende hane.
Velbekomme!

lørdag, desember 01, 2007

Om å krabbe ned fra mors fang

Da jeg var 2 satt mamma kveld etter kveld utover høsten og broderte små korssting på det som skulle bli Kongens egen julekalender. Nydelige små sting: Rødt på nisseluene, hvitt på skjeggene, gult på de tente vekene over stearinlysene. En nisse hang opp julegirlandre, en bakte kake, en tredje pakket pakker. Et helt lite nisseverksted tok form på mammas fang.

Ved en inkurie fant lille meg den 3/4-dels ferdige kalenderen, og sa rett ut at den var jo ikke noe særlig. Sønderknust (og sikkert stresset) la mamma hele kalenderen til side. Og glemt var den i nesten 10 år, før 11-årige meg spurte hvorfor ikke jeg hadde hjemmebrodert kalender som mine brødre. Mamma lyste opp og fortalte at hvis jeg ville ha kalenderen hun begynte på for 10 år siden, skulle hun lage den ferdig på kort varsel. Og vips hadde lille jeg en flott hjemmebrodert kalender som mine brødre.

Årene har gått, kalenderen har hengt med hele veien. Selv i år kom Mamma med sjokolade til kalenderen. Nå riktignok samlet oppi et longdrink-glass med familievåpen og beskjeden "sjokoladene får du henge opp selv i år".

Men på mitt kjøkken henger en helt ny kalender: En med deilig små sjokoladebiter, men enda viktigere: Små koselige setninger fra Kjæresten - som har kjøpt og knyttet på både sjokolader og strofer. Han er bare verdens skjønneste.

Og endelig har jeg blitt voksen og kommet løs fra Mammas innflytelse.

...men det spørs hva Mamma sier når hun oppdater deg under julemiddagen her hjemme hos meg.